Ücretsiz Online Ziyaretci Sayaci

20 Şubat 2016 Cumartesi

BUHTUNNASAR KİMDİR



Peygamberimiz (S.A.V.) buyurmustur ki 
« Ismini duyduğunuz kimselerden yeryüzünde dört kisi mâlik oldu.  İkisi mümin, ikisi de kâfir idi. 
Mü’min olan ikisi, Zülkarneyn ile Süleyman idi.
 Kâfir olan ikisi de Nemrud ile Buhtunnasar idi. 
Besinci olarak yeryüzüne benim evlâdimdan biri yâni Mehdi mâlik olacaktir » .



BUHTUNNASAR KİMDİR? 
 Âsûrî devletinin en meşhûr hükümdârıdır. Mîlâddan [603] sene önce, Filistîn'i alıp Kudüs'ü yıktı. Tevrât nüshalarını imhâ etti. Yehûdî âlimlerini ve Danyâl (aleyhisselâm)'ı Bâbil'de esîr etti. Esîrlik yetmiş sene sürmüştür. Sûriye ve Mısır'ı da çöllere kadar aldı. Mîlâddan [562] sene önce öldü; ateşe tapardı. Şimdi bu konuda biraz daha detaylara girelim: Ön Asya bölgesinde Dicle ve Fırât nehirleri arasındaki verimli sâhalarda kurulan ve merkezi Bâbil olan krallıklara "Babil Krallıkları" denilir. Bunlar hakkında kısa kısa bilgi vermek istiyoruz. I. Babil Devleti: M. Ö. 1895-1595 tarihleri arasında Mezopotamya'da Batı Sâmîler (Amurrular) tarafından kurulan en büyük ve en teşkîlâtlı devlet. Kurucusu olarak Samu Abum bilinmektedir. Bundan sonra gelen üç-dört kral, silik şahsiyetlerdir. Bu sülâle Mezopotamya'yı Elamlılardan tamâmen temizlemiş ve Elam ülkesini nüfûzu altına almıştır. Elamlılara son darbeyi vuran kral, eski doğunun en büyük sîmâlarından olan Hammurabi'dir. Asur ülkesini de devletine kattı... Hammurabi'nin ölümünden sonra yer yer isyânlar çıktı. Dışardan da komşu kavimlerin taarruzları başladı. Anadolu'da büyük bir devlet kurmuş olan Hititler, M. Ö. 1595 tarihinde Fırat boylarından güneye inerek Babil şehrini hâkimiyetleri altına aldılar. 1.000 sene sonra İkinci Babil Devleti adı ile târih sahnesine tekrâr çıkacaklardır. II. Babil Devleti: İran'da bir devlet kurmuş olan Medler, Asurluların üzerine şiddetli hücûmlarda bulunuyorlardı. Bunu fırsat bilen Babilliler, Medlerle birleştiler ve Asur Devletini yıktılar. Yerine yeni Babil Devletini kurdular. (M. Ö. 625) İkinci Babil Krallığının en ünlü hükümdârı olan Nabukednazar, daha babası zamanında Mısır ordusunu Kadeş'te yenmiş, Sûriye ve Filistîn'i Babillilerin yönetimi altına sokmuştu. En büyük gâyesi Kudüs'ü ele geçirmek olan kral, maksadına ulaşmak için yerli halkı ayaklandırmak istedi. Buna karşı çıkan Kudüs Kralı, Babil'e vermekte olduğu yıllık vergiyi kesti. Bunun üzerine Nabukednazar, Kudüs üzerine bir sefer düzenledi ve Filistîn ile Kudüs'ü ele geçirdi. Sûriye ve Mısır'ı da çöllere kadar aldı. Dînî literatürde ismi "Buhtunnasar" olarak geçmekte olan "Nabukednazar", yeryüzüne hâkim olan dört kişiden biridir. Burada zikredilen Buhtunnasar, Yeni Babil Devletinin en meşhûr kralı Nabukednazar'dır...

 

BUHTUNNASAR
Günümüzden yaklaşık 2500 sene önce yaşamış olan buhtunnasar yeryüzüne gelmiş en acımasız ve en güçlü imparatorlardan biriydi. 
Asur kralı olan buhtunnasar ibraniler devletini tarihten silmiştir ve yahudileri soykırıma uğratmış milyonlarcasını öldürmüş kalanlar ise iran kralına sığınarak kurtulmuşlardır, Buhtunnasar orduları ile bu sefer iranı darmadağın etmiş. İrana sığınmış yahudileri burada da biraz soykırıma uğratmıştır. Soykırımdan kurtulan yahudiler mısır fravununa sığınmışlar ama burada da buhtunnasardan kurtulamamışlardır. Buhtunnasar Mısıra da savaş açmış. Hem Mısırlıları hem de Yahudileri öldürerek intikam almıştır. Çoğunu öldürmüş. Kadın ve çocuklarını esir etmiş. Ama peygamberlere dokunmamıştır. Uzun bir saltanat döneminden sonra ölünce israil oğulları rahat bir nefes almıştır .





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder